هنر سرانگشتان بانوان استان خراسان جنوبی به کشورهای اروپایی صادر میشود

حرف از هنر دست زنان خراسان جنوبی است. هنری قدیمی که روزگاری هنر دستان مادربزرگانمان بود هنر و سنتی بسیار زیبا که صدای ابزار آلاتش در هنگام کار از هر خانهای در روستاهای خراسان جنوبی به گوش میرسد. صدایی دلنواز که حکایت از میراثی ماندگار و جاویدان داشت و اینک بعد از مدتها خاک خوردن و به فراموشی سپرده شدن از صندوقچه مادربزرگان بیرون آمده و با همت بلند زنان سرزمینمان دوباره احیا شده است.
هنرهایی که ریشه در آداب و رسوم، سنت، تاریخ و فرهنگی استان دارد و با پیشرفتهای تکنولوژی، از یاد رفته و کمتر کسی به آن توجه داشته است. روزگاری هنر در این استان جایگاهی پر آوازه داشت.
این روزها که مردم سختکوش خراسان جنوبی با خشکسالیهای 19 ساله دست و پنجه نرم کرده و کشاورزی و دامداری با مشکلات مواجه است و مردم برای به دست آوردن روزی حلال تلاش میکنند زنان این سرزمین کویری بر آن شدند تا هنر مادران خود را احیا کرده و چرخ زندگی را به کمک این هنر به حرکت درآورند.
هنر حوله بافی از گذشتههای دور در استان خراسان جنوبی رواج داشته و اینک پس از چندین سال رکود با حمایتها و برنامهریزیهای مسئولان و نظارتهای متعدد و کارشناسانه و تلاش هنرمندان مجدد احیاء شده و در حال گسترش است.
حوله بافی یا توبافی از هنرهای دستی اصیل خراسان جنوبی است که محصولات آن از پنبه، ابریشم یا کرک تهیه میشود و بخشی از تولیدات آن به کشورهای اروپایی صادر میشود.
زنان خوش ذوق و هنرمند روستای خراشاد با احیا و گسترش این هنر توانستهاند آوازه این روستا را جهانی کنند تا هنر توبافی به نام این روستا ثبت جهانی شود.
روستای خراشاد واقع در 20 کیلومتری جنوب شرق بیرجند است و وقتی وارد این روستا میشویم از پیر تا جوان گرفته به فکر تولید هستند. مردمان این منطقه بیشتر به کشاورزی، دامداری، قالی بافی، توبافی و پارچه بافی سنتی اشتغال دارند.
در سالهایی که خسکسالی بیداد نمیکرد محصولات عمده این روستا عناب، توت و زردآلو بود و مردم با فروش این محصولات نیازی به مشاغل دیگر نداشتند. اما چند سالی است که در این روستا مردان خسته و ناراحت از کشاورزی بدون آب و زنان در غم همسران خود شریک بودند تا اینکه یکی از بانوان ساکن در روستای خراشاد با احیای هنر چندین ساله رونق را به این روستا برگرداند.
اکنون چند سالی است که بانوان این دیار هنر پارچه بافی را احیا کردهاند و تولیدات خود را به استانهای دیگر و حتی به خارج کشور نیز ارسال میکنند.
حال نه تنها خراشاد بلکه در دیگر نقاط خراسان جنوبی هم چند سالی است هنر قدیمی مادر بزرگها از صندوقچه بیرون آمده و نانآور سفره خانوارهای زیادی است.